Friday, April 17, 2009

Festival joget...


Saya terkejut besar bila Festival Asian 2009 yang disokong dan didokong oleh Kedutaan Besar Malaysia Kaherah dan Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah yang dikelolai dan dibantu oleh persatuan-persatuan yang berdaftar di bawah KBMK seperti ISMA, Kelab UMNO dan lain-lain telah mengejutkan mahasiswa Islam di Mesir apabila penutup festival tersebut telah dihidangkan dengan tarian wanita Indonesia.

Inna Lillah Wa Inna Ilaihi Rajiun. Mengapa perkara ini boleh berlaku dan sanggup dihidangkan di hadapan para mahasiswa Malaysia di Mesir yang majoritinya adalah mahasiswa al-Azhar yang diajar untuk memahami dan mendalami Islam?

Mengapa para hadirin tidak bangkit lalu meninggalkan majlis tersebut sebagai tanda tidak redha terhadap maksiat yang ditonjokan di hadapan mereka?

Mengapa pihak-pihak yang menjayakan program ini seperti ISMA dan Kelab UMNO tidak menyatakan secara rasmi kekesalan mereka terhadap upacara maksiat ini.

Adakah ini satu petanda bahawa mahasiswa Islam di Mesir sedang cuba untuk dilalikan dan dibius dengan pelbagai upacara melalaikan dan lebih malang berbau maksiat agar mereka tidak lagi sensitif dengan kejijikan ini. Astaghfirullah.

Teman-teman semuslim. Ini satu perkara yang cukup tidak patut berlaku di Mesir yang terkenal sebagai ladang subur bagi ilmu Islam dan para ulama. Kita semua perlu sensitif dalam isu-isu seperti ini. Budaya bencikan maksiat yang telah dipupuk di dalam sanubari para mahasiswa Islam di Mesir semenjak sekian lama perlu untuk dipergagahkan.

Wah. Mengapa joget itu perlu ditonton dan dihidang? Apa sudah redha seluruh kakitangan Kedutaan Besar Malaysia Kaherah, JPMK, ISMA, Kelab UMNO dan persatuan-persatuan berdaftar di bawah KBMK sehingga ke saat tangan ini mencoret karya masih tetap utuh bisu tanpa berbicara dengan bahasa kekesalan terhadap insiden ini.

Demi tuhan Ka'bah. Kita wajib untuk mencantas dan membenteras segala anasir maksiat dan kejijikan yang seakan-akan cuba dibiasakan dalam atma mahasiswa Islam Malaysia di Mesir.

Saya sangat kesal dengan insiden ini.

Sumber : http://hairulnizammathusain.blogspot.com/


2 comments:

haidar April 20, 2009 at 11:31 AM  
This comment has been removed by the author.
kuntau April 20, 2009 at 11:33 AM  

http://ismamesir.com/

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP