Saturday, March 6, 2010

Terkesima

Saya amat terkesima apabila menziarahi posting Muktamar Wehdatul Islamiah Versi Edition oleh Ustaz Nasaruddin Haji Hassan At-Tantawi pada program Penyatuan Islam Antarabangsa kali ke 23 . Program yang dipernuhi para alim ulama' turut bersama Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang,Presiden Parti Islam Se- Malaysia PAS.

Memang mengejutkan saya apabila beliau menjadi dif jemputan dan diberi penghormatan untuk berucap pada program tersebut. Sedangkan sebelum ini yang saya ketahui beliau merupakan AJK Taqribul Mazhab sahaja. Jika tidak silap. Ini merupakan Qudwah yang baik.

Sabda Rasulullah s.a.w.:

Daripada Sahl bin Sa’ad al-Sa’idi r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Bermurabitunlah satu hari di jalan Allah lebih baik daripada dunia dan apa yang ada di atasnya.”
(Riwayat al-Bukhari)

Ulama' yang murabbi sungguh memberi kesan kepada si mad'u yang menerima setiap apa yang disampaikan. Kerana setiap apa yang mereka ingin sampai mereka sangat-sangat mengamati sebelum mereka menyampaikan. Mereka bukan golongan yang hanya pandai berkata-kata tetapi tidak melaksanakannya. Setiap apa yang mereka katakan dijadikan contoh tauladan melalui pengamalanya.

Sehari dua ini seorang sahabat rapat saya yang tidak perlu disebut namanya. Dia seakan mahu menjejaki betul-betul setiap akspek kehidupan Tuan Guru yang saya boleh katakan sebagai idolanya. Dia seakan mengikuti setiap perkembangan semasa, ceramah, dan sebagainya. Setiap ceramah di downloadnya. Dan cuba menjiwai kesukaran jalan dakwah. Barangkali bakal menggantikan Tuan Guru di masa mendatang InsyaAllah. Setidak pun pembantu perjuangan Islam. Saya yakin.

Semoga Allah membuka hati kita untuk terus mendalami ilmu agama dan beramal denganya. Mengekalkan (thabat) hati untuk menerusi jalan dakwah yang ujiannya tidak kita ketahui.


Memahami apa yang kita lakukan adalah satu perkara yang sangat penting. Kerana tidak semudah untuk kita bahasakan perjuangan itu dan ini jika ianya tidak dilalui dengan ujian. Samada ujian itu kesenangan mahupun ujian kesesusahan. Mudahan ujian dariNya termampu mengikut kemampuan masing-masing.

Nasihat buat diri dan pembaca sekalian agar kita sentiasa beristiqomah untuk mendalami ilmu agama dan sentiasa memenuhi kehidupan semangat membaca. Sepertimana ada seorang pemuda gerakan Islam Ikhwanul Muslimin pernah berpesan pada kami melalui tauladan yang beliau lakukan.

" Selepas saja waktu Isyak merupakan masa untuk aku penuhi dengan pembacaan buku-buku gerakan islam dan ilmu-ilmu lain, aku tidak suka buang masa".

Antara pesanan beliau juga dikala kita menghadapi penyakit putus asa (futur). Beliau berpesan supaya. " Sentiasalah membaca muqoddimah fi dhilali Quran karangan Sayyid Qutub".

Mudahan kita terus bersemangat dan terus faham. Biarlah sedikit demi sedikit kita cuba lakukan. Terpenting jangan tinggalkan kesemuanya jika tidak termampu. Semoga kita beristiqomah.

3 comments:

Amirul Mukminin Umar March 17, 2010 at 8:16 PM  

Kenapa Tuan Guru Hadi awang seduduk dgn SYIAH.. Tidak kah beliau ketahui bahawasanya SYIAH Imammiah jakfari nie di dalam kitab2 mereka yang muktabar telah melaknat dan mengkafirkan sahabat2 rasululah SAW.

日月神教-任我行 May 7, 2010 at 10:34 PM  

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇

珍珠奶茶Eason May 13, 2010 at 2:22 AM  

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP